Feestdagen? Gemeenten bepalen zelf of winkels open mogen zijn

Nieuwsbericht

Bron: Retailagenda

Mogen winkels wel of niet open op feestdagen? Het staat in de wet, maar het is de gemeente die het bepaalt. Wel of niet open op feestdagen? Het kan nog weleens tot verwarring leiden, want in de ene plaats zijn ze open en in de andere niet. Het uitgangspunt van de Winkeltijdenwet is dat de winkels op zon- en feestdagen en voor 6:00 en na 22:00 gesloten zijn (art. 2). Maar gemeenten kunnen hier vanaf wijken en winkeliers toestemming geven om hun winkels op deze dagen en tijden toch te openen. Op basis van artikel 3 kunnen gemeenten zelf beslissen over mogelijke ontheffing voor ruimere opening.

Naast de zondag noemt de wet Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag na 19 uur, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, 24 december na 19 uur, eerste en tweede Kerstdag en 4 mei na 19 uur. Op 4 mei is het om 20.00 uur 2 minuten stil. Dan herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ondernemers moeten volgens de wet die dag hun winkel om 19.00 uur sluiten, tenzij gemeenten toestemming geven om toch open te blijven. Nu de dodenherdenking in sommige plaatsen op een koopavond valt, laait de discussie op of winkels verplicht dicht moeten of dat er toch gewinkeld mag worden. Het is aan de gemeente om die – lastige- afweging te maken.

Voor sommige winkels geldt overigens een landelijke vrijstelling. Deze winkels mogen altijd op zon- en feestdagen open zijn: bijvoorbeeld winkels in ziekenhuizen, benzinestations en winkels die hoofdzakelijk nieuwsbladen en tijdschriften verkopen. Bekijk hier de Winkeltijdenwet.


Deel deze pagina

Ruimtelijkeordening Winkelstructuurtransformatie