Data-driven retail, welke kennis is er nodig?

Rapport

Auteur: Retail Innovation Platform
Bron: Retail Innovation Platform

Via vier position papers willen de hogescholen en universiteiten, verenigd in het Retail Innovation Platform, duidelijk maken welke bijdrage zij kunnen leveren aan de uitdagingen en kennisbehoeften van de retailsector. Kennis waarmee retailers hun strategie kunnen aanpassen en innovaties in de praktijk kunnen onderbouwen en realiseren. In deze position paper beschrijft de werkgroep “Data-driven retail” van het Retail Innovation Platform welke uitdagingen zij zien voor de detailhandel op het gebied van data-driven retail en hoe zij MKB-ondernemers kunnen ondersteunen met het innoveren van hun retailpraktijk op basis van die data. Hoe kunnen retailers met behulp van (klant)data van toegevoegde waarde zijn in een markt die in toenemende mate gedomineerd wordt door online platformen en grote, vaak internationaal opererende, spelers?

Publicatie downloaden

Consumenten bepalen meer dan ooit bij wie, hoe en wanneer ze overgaan tot de aankoop van een product of dienst. De keuzemogelijkheden, die ze daarbij zowel offline als online hebben, zijn enorm. Dat dwingt retailers tot heroriëntatie op hun verdienmodellen, marketing- en verkoopstrategieën. Om als retailer succesvol te kunnen zijn, is het van wezenlijk belang om te weten wie je klanten zijn, waar hun behoeften liggen en waarom zij bepaalde aankopen doen. Om dat te kunnen vaststellen is vooral inzicht nodig in het oriëntatie- en aankoopproces van (potentiële) klanten. Dit inzicht kan worden verkregen op basis van goede klantdata. De grote hoeveelheden klantdata die offline en online worden verzameld, bieden retailers ongekende kansen om nog beter in te spelen op klantbehoeften.

Het Retail Innovation Platform (RINP) werkt aan diverse vraagstukken van retailers. Een belangrijk vraagstuk waarmee wij retailers willen helpen middels praktijkgericht (wetenschappelijk) onderzoek betreft de mogelijkheden van (klant)data voor retailers om daarmee betekenisvol te blijven voor (potentiële) klanten. Bij veel retailers leven diverse vragen ten aanzien van de inzet van (klant)data. Dit zijn vragen als: hoe kunnen ze met behulp van data de marketingstrategie verbeteren om meer omzet te realiseren? Welke data hebben ze daarvoor nodig? Welke systemen en tools zijn er om (klant)data te verzamelen en te analyseren? Hoe kunnen ze het effect van hun marketinginspanningen meten? Deze vragen zijn urgent als we kijken naar de toenemende digitalisering in de retail. Vooral de kleinere retailers hebben behoefte aan praktische kennis en inzichten voor de toepassing van (klant)data. Hoe kunnen ze met behulp van (klant)data van toegevoegde waarde zijn in een markt die in toenemende mate gedomineerd wordt door online platformen en grote, vaak internationaal opererende, spelers.

Nog meer belangrijke thema's
De drie andere position papers richten zich ook op actuele onderzoeksthema's die relevant zijn voor de retailsector. Welke bijdrage aan de kennisontwikkeling binnen deze thema's willen kennisinstellingen van het platform leveren aan de retailsector? Download ze hieronder!

In een later stadium wordt er ook een position paper opgemaakt, door verschillende hogescholen en universiteiten, die zich richt op Consumentengedrag en nieuwe businessmodellen in retail. Houd hiervoor de pagina van het Retail Innovation Platform in de gaten, of volg ze op Linkedin of Twitter


Deel deze pagina

Bigdata Digitalisering Onderwijs RetailInnovationPlatform Retailsector RINPdatadriven